Altandörrar: Portalen Mellan Inne och Ute

11 oktober 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att välja rätt altandörr är en viktig del av hemmets utformning och funktion. Dörren är inte bara en passage mellan husets inre och trädgården utan också en estetisk detalj som bidrar till bostadens karaktär. Nya altandörrar kan dessutom förbättra energieffektiviteten och öka husets säkerhet. I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du väljer altandörrar, vilka olika typer som finns på marknaden och hur du bäst underhåller dina dörrar för en långvarig tillfredsställelse.

Funktion Möter Design k

Altandörrar är en tydlig koppling mellan ditt hem och din trädgård eller balkong. Förutom funktionen att enkelt kunna stiga ut och in är altandörren också ett designelement som kan förstärka både husets och trädgårdens utseende. Den rätta altandörren kan bidra till såväl belysning som rumsuppfattning inomhus och bör komplettera husets arkitektoniska stil.

Det finns flera olika designelement att fundera på vid köp av altandörr. Vill du ha en helglasad altandörr för maximalt ljusinsläpp, eller föredrar du kanske en dörr med spröjs som skapar en mer traditionell känsla? Materialvalet är en annan viktig komponent, där du kan välja mellan trä, aluminium eller en kombination i form av träklädda aluminiumdörrar för bästa tänkbara hållbarhet och lågt underhåll.

altandörrar

Typer och Funktioner av Altandörrar

När det kommer till de faktiska typerna av altandörrar finns det huvudsakligen tre varianter att välja mellan: skjutdörrar, vikdörrar och klassiska altandörrar.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är en populär lösning som sparar plats och ger en stor öppning mot uteplatsen. Med sitt enkla handhavande och möjligheten att ha stora glasytor skapar de en känsla av rymd och flöde mellan inomhus och utomhusmiljön. Skjutdörrar kan även komma som lyft- och skjutvariant, vilket ger en mer tät och isolerad dörr när den är stängd.

Vikdörrar

Vikdörrar, eller fällbara dörrar, möjliggör att man kan öppna upp en hel vägg och sudda ut gränsen mellan inne och ute helt och hållet. Dessa är en fantastisk lösning för den som ofta underhåller gäster och vill kunna integrera terrassen eller trädgården med vardagsrummet.

Klassiska Altandörrar

Den klassiska altandörren med ett eller två dörrblad som öppnas inåt eller utåt är ett tidlöst alternativ. De passar väl in i de flesta hem och erbjuder en balans mellan praktisk funktion och traditionell stil.

Underhåll och Skötsel

För att dina altandörrar ska hålla längre och samtidigt bidra till ett energieffektivt hem är regelbundet underhåll avgörande. Trädörrar kräver mer omvårdnad än dörrar av aluminium eller kompositmaterial, men samtliga bör kontrolleras för slitage och skador.

En årlig inspektion där man tittar på tätningar, gångjärn och lås kan förebygga framtida problem. Rengöring av glas och karm med lämpliga rengöringsmedel bidrar också till att dina altandörrar ser bra ut och fungerar som de ska år efter år. Glöm inte bort att smörja rörliga delar för att behålla en smidig funktion.