Asylrätt i Göteborg gäller för alla

22 oktober 2020 william eriksson

“Jag behöver prata igenom det här med min advokat innan jag svarar på fler frågor”. Så kan det låta exempelvis i ett polisförhör när en misstänkt sitter öga mot öga mot en polis som pepprar en med pressande frågor om var man befann sig föregående kväll. 

I ett förhör kan det vara otroligt lätt att försäga sig. Precis som poliserna i tv-serien “Cops” säger när de arresterar brottslingar så gäller det att man har rätt att vara tyst och allt man säger kan användas mot en.  

Då gäller det att inte säga fel saker. Och veta vad man ska svara på. Men poliser och förhörsledare är luriga. De är erfarna och vet vilka knappar de ska trycka på för att få dig att svara. Därför ska du aldrig, aldrig, genomgå ett förhör utan att ha en advokat närvarande. Eller åtminstone ha rådgjort med en på förhand.  

 

Det finns inga olagliga människor

För advokaten vet exakt vad du ska svara eller vilka frågor du bör avstå för att skapa de bästa förutsättningarna för dig inför en eventuell rättegång. Advokaten kan också tvinga poliser att omformulera frågor om de är ställda på ett sätt där du egentligen inte kan svara rätt, ur ditt perspektiv. Sådant sker. Poliser är som sagt smarta och vet vad de ska fråga för att du ska försäga dig.  

 

 

Men advokater behövs i fler sammanhang än när du är misstänkt för brott. Om du till exempel kommer till Göteborg som asylsökande migrant behöver du redovisa dina flyktskäl för Migrationsverket. Bevisbördan ligger nämligen på dig själv att visa att du inte kan bo i ditt hemland. 

Det är inte alltid helt lätt att göra utan en jurist. På den här länken kan du läsa mer om asylrätt i Göteborg: https://advokatfirmanop.se/sv. Kom ihåg att det inte finns några olagliga människor. Alla har rätt söka asyl.