Ät en vällagad husmanskost i Stockholm

19 maj 2021 jonas olsson

Att gå runt hungrig i Stockholm är sällan något man behöver göra länge. I nästan varenda gathörn finns en gemytlig restaurang man kan besöka för att få lite mat i magen. Ofta har man siktet inställt på en typ av mat och får kanske strosa runt och leta lite innan man hittar rätt restaurang. 

Ibland krånglar man till saker och ting alldeles för mycket och letar gärna efter små nischade restauranger. Istället så borde man slå ett större slag för svensk husmanskost. Det kanske låter trist och tråkigt, men det är helt fel. Rätt tillagat är det som en smakexplosion i gommen av svenska råvaror.  

 

 

En vällagad måltid måste få ta lite tid

Husmanskost innebär att det är mat som kräver tid och omsorg i tillagningen. Det är få som idag lagar husmanskost hemma. Istället slänger man ihop snabbmakaroner och köttbullar då tiden inte finns för långkok. 

Efter vissa typer av middagar kan man känna att hungern slår till efter någon timme igen, så är inte fallet med husmanskost. Husmanskosten är gjord för att man ska må bra och vara mätt längre. Mat som bland annat förknippas med svensk husmanskost är bruna bönor och fläsk, ärtsoppa och pannkakor samt köttbullar och kokt potatis. Det är inte alltid man tänker att fisk ingår i husmanskosten men både stekt lax och strömming med tillbehör är populära att räkna in.

Självklart finns det restauranger som serverar Husmanskost i Stockholm som är tillagad med kärlek och omsorg. Vem blir inte hungrig om man tänker på en ljuvlig skånsk kalops där köttet är så mört att det faller isär när man petar med gaffeln på det? Bara tanken på en vällagad Wallenbergare kan få magen att börja kurra på fem sekunder. Variera kosten och avnjut en fantastisk husman nästa gång det är dags för restaurangbesök i huvudstaden.