Få ett stopp på smärtan – gå till en fysioterapeut

28 juni 2019 jonas olsson
Få ett stopp på smärtan - gå till en fysioterapeut

Har du ett knä som krånglar? Eller sover du dåligt och vaknar med nacksmärtor? Då kan det vara läge att boka tid hos en fysioterapeut!

 

Vad är en fysioterapeut? 

Fysioteraputer kan hjälpa till med alla möjliga problem relaterade till muskler, leder och rörlighet. Du kan få hjälp vid överrörlighet, skador och smärtor. Det är vanligt att det handlar om besvär i rygg, nacke, höfter, knän eller axlar.

Fysioterapeut blir man genom att läsa fysiterapeutprogrammet. Det är ett treårigt program på högskolenivå. Fysioterapeuter kallades tidigare för sjukgymnaster. Men sedan den första januari 2014 får alla som tar examen titeln fysioterapeut, vilket bland annat beror på att begreppet fysioterapeut anses visa på bredden av yrket på ett sätt som sjukgymnast inte gjorde. 

Fysioterapeuter jobbar på sjukhus och vid vårdcentraler men det finns även särskilda praktiker som fokuserar på fysioterapi. Slottspraktiken är ett alternativ om du letar efter en fysioterapeut i köping. De är en grupp kunniga fysioterapeuter och har avtal med landstinget vilket betyder att patientavgiften är densamma som vid kommunala vårdcentraler. 

När passar det att gå till en fysioterapeut?

Man behöver inte vara skadad eller sjuk för att gå till en fysioterapeut, människor i många olika livssituationer och med olika sorters besvär i olika grad kan boka tid hos en fysioterapeut. Fysioterapeuter jobbar alltså både med att förebygga skador och smärta hos patienter och med att behandla redan befintlig smärta och besvär. 

Man kan även få hjälp vid stress och sömnproblem. Det första som händer när man besöker en fysioterapeut är att man försöker lista ut vad den smärta eller det problem patienten upplever beror på. Patienten får svara på frågor och fysioterapeuten undersöker sedan patienten för det de sökt hjälp för. Utifrån det kan fysioterapeuten göra en bedömning av vad smärtan eller besväret beror på och vad det kan ha för orsaker. Fysioteraputen kommer sedan ge förslag på fysiska övningar och andra saker som kan hjälpa patientens besvär.