Förskola i Södermalm är ganska lätt att hitta

14 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Förskola i Södermalm är ganska lätt att hitta

När jag växte upp var den vanligaste formen av barnomsorg, i alla fall i de kretsar som jag umgicks i, barnmamma. Men saker och ting har förändrats och man kan lugnt konstatera att den vanligaste formen av barnomsorg nu för tiden är förskolor, eller dagis som de kallades förr. I den här artikeln ska jag ta en titt på förskolans historia i Sverige och hur den har utvecklats genom åren. Och kanske vara lite av en hjälpande hand om du just nu själv säker rätt förskola för ditt barn.

De första förskolorna i Sverige dök upp i början av 1900-talet. De startades av kvinnoorganisationer och var ursprungligen avsedda för arbetande mödrar som behövde någonstans att lämna sina barn under dagen. Förskolorna ansågs vara ett sätt att ge barnen en start i livet och förbereda dem för skolan, det blev mer och mer vanligt för barn att ha två arbetade föräldrar och därför utökades barnomsorgen med åren och förskolorna blev fler och fler.

förskola

Förskolorna har utvecklats

Under årens lopp har förskolorna utvecklats och förändrats för att möta barnens och familjernas behov. I dag finns det en mängd olika förskolor med olika inriktningar. Det finns till exempel förskolor som är inriktade på barn med särskilda behov eller som har en särskild pedagogisk inriktning

Om du letar efter en förskola för ditt barn finns det alltså några saker du bör tänka på. Först och främst, vilken typ av förskola vill du ha? Vill du ha en traditionell förskola, eller en med ett särskilt fokus? För det andra, vilka är öppettiderna? Vissa förskolor har bara öppet under skolterminerna medan andra har öppet året runt. Och slutligen, hur mycket kostar det? Förskolor i Sverige är gratis, men det kan finnas en väntelista.

Ett tips är att kolla in Crocodill om du letar förskola i Södermalm.