Hur du väljer rätt takskiva för ditt hem

31 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Välj rätt takskivor för dina behov

Takskivor finns i många olika material, storlekar och stilar. Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja när man ska välja rätt takskiva för sitt hem. Vill du ha ett naturmaterial som trä eller sten? Eller något mer modernt som glas eller metall? Hur stora ska skivorna vara? Vilken stil skulle komplettera ditt hems inredning? Den här guiden hjälper dig att besvara dessa frågor och fler så att du kan välja rätt takskiva till ditt hem.

image

 

Flertalet material på marknaden

Det första steget i valet av rätt takskiva är att bestämma sig för materialet. Några vanliga material som används för takplattor är trä, sten, glas, metall och plast. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar som du bör överväga innan du fattar ett beslut.

Trä: Trä är ett klassiskt material som tillför värme och karaktär till ett rum. Det kan betsas eller målas för att matcha hemmets inredning. Trä är dock ett poröst material, så det är viktigt att täta det ordentligt för att förhindra vattenskador. Trä är också känsligt för skevhet med tiden.

Sten: Stenplattor är tillverkade av naturmaterial som marmor, granit eller skiffer. Sten är hållbar och lätt att underhålla. Den har också ett högklassigt utseende som kan öka värdet på ditt hem. Sten är dock ett av de dyrare alternativen på marknaden.

Glas: Glasplattor finns i många olika färger och stilar. De är också lätta att rengöra och underhålla. Glas är ett icke-poröst material, så det absorberar inte spill som trä eller sten kan göra. Glas kan dock vara mer ömtåligt än andra material och kan kräva särskilda installationstekniker.

Metall: Metallplattor finns i en mängd olika utföranden, från koppar och brons till rostfritt stål och aluminium. Metallplattor är hållbara och lätta att underhålla. De är också värmebeständiga, vilket gör dem till ett bra val för hem med eldstäder eller kaminer. Metallplattor kan dock vara bullriga när man går på dem och kan kräva ytterligare isolering för att minska ljudöverföringen.

Plast: Plastplattor är tillverkade av återvunna material som PVC eller PETG. De är slitstarka och lätta att tabulera och lättare än andra metoder. 

Så, nu har vi gått igenom lite olika material och hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen, tack för att du läste!