Klassiska sidohängda fönster

08 februari 2021 jonas olsson

Bra fönster skyddar huset mot väder och vind men bidrar även till ett gott inomhusklimat. I början av nittonhundratalet tillverkade man fönster av det allra bästa virket. Dessa fönster lönar det sig att renovera och behålla så länge det går. Men tyvärr var det många äldre hus som fick sina sidohängda gamla fönster utbytta under sjuttio- och åttiotalets renoveringshysteri. Då var det slit och släng som gällde och man skulle inte återvinna. Under de årtiondena masstillverkades fönster utan att man brydde sig om kvalitet. 

Idag vill många byta tillbaka och återställa huset som det en gång var med gammeldags sidohängda fönster, inte sällan med spröjs. Har man tur och tid att leta kan man ibland hitta sådana fönster i byggbutiker som säljer återvunnet material från äldre hus. Men det tillverkas också nya sidohängda fönster i gammal stil. Fördelen med nya fönster är att de isolerar bra mot både kyla och buller. Ett exempel på dessa fönster finns här: https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster.

 

Ibland kan man behöva bygglov för att byta fönster

Funderar man på att byta fönster men inte riktigt vet vad som passar till huset och fasaden kan man få hjälp av stadsbyggnadskontoret. De har även gamla ritningar och kan ta reda på hur fönstren såg ut då huset var nybyggt. Ska man byta stil på fönstren måste man även ha ett bygglov från kommunen, men handlar det om att återställa en fasad brukar detta inte vara några problem. 

Det går att få sidohängt fönster i trä som är målat eller laserat. Alla träfönster kräver regelbundet underhåll och renovering och med målade träfönster är renoveringen mer tidskrävande. Laserade fönster är däremot enklare att renovera men behöver istället underhållas oftare. Man kan även klä träfönster i målad aluminium på utsidan och behålla träkänslan på insidan. Aluminiumklädda träfönster behöver inte målas och renoveras.