Leksaker som håller oss unga – livet igenom

03 februari 2022 Mikael Barani

editorial

Aldrig blir man väl så medveten om sin egen ålder som när man får barn. Plötsligt inser man att man inte längre simmar i oceaner av tid och att livet faktiskt pågår och rullar på – oavbrutet. 
När man står där och ser hur dessa små individer tar allt mer plats här i livet, hur de växer och vågar ta för sig, får man själv också en ny chans att se på sitt eget liv ur nya perspektiv. 
Tänk om man skulle våga leva mer enligt sitt hjärta? Precis som barnen gör?

Lekfullhet genom hela livet

Barnen ger en själv en möjlighet att själv bli lekfull igen – att få kontakt med det där sprallig och sprittande som vi fortfarande har kvar inom oss, även om vi har lyckats begrava det under åren. Att bli gravt vuxen är på många sätt hämmande och man låter många gånger sitt liv styras av en massa regler som man har lärt sig av andra gravt vuxna.

Leksaker

Tillåt dig själv att hänge dig åt leken när du är med den lilla själ som finns i ditt liv. Att få lalla runt med allehanda leksaker och bara släppa taget om allt som heter allvar är så otroligt befriande. Det finns gott om scenarion där det inte alls är möjligt – så passa på medan du har små barn hemma.

Framför allt: lär dina ungar att hålla kvar vid den där lekfullheten genom hela livet. Som den store komikern Robin Williams en gång uttryckte det: ”Vi får alla en gnista av galenskap här i livet, det gäller att hålla fast vid den.”.
Man skulle säkert kunna argumentera för att det är just denna gnista som skiljer de flesta av oss från alla de stora karaktärer som finns här i livet.
Att våga fortsätta vara oss själva, att våga fortsätta utforska oss själva, är den största gåva vi kan ge oss själva.