Ögonlaserbehandling: Allt du behöver veta

11 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

Om du är trött på att alltid vara beroende av glasögon eller kontaktlinser för att se klart, kan ögonlaserbehandling vara ett attraktivt alternativ. Men vad innebär det egentligen att genomgå en sådan operation, och vad bör du tänka på innan du tar steget fullt ut? Låt oss titta närmare på vad du kan förvänta dig.

Vad innebär ögonlaserbehandling?

Ögonlaserbehandling är en typ av operation som används för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism. Genom att använda en speciell typ av laser kan ögonkirurgen omforma hornhinnan i ditt öga för att förbättra hur ljuset fokuseras på näthinnan. Resultatet är ofta skarpare syn utan behov av korrigering med glasögon eller linser.

Olika typer av behandlingar

Det finns flera olika typer av ögonlaserbehandlingar. Två av de mest vanliga är LASIK och PRK.

LASIK

LASIK är den mest populära formen av ögonlaserbehandling. Under denna operation skapar kirurgen ett litet lock på ytan av hornhinnan. Lockets undersida formas sedan om med hjälp av lasern, varefter det läggs tillbaka på plats. Efter operationen brukar synen förbättras ganska snabbt och återhämtningen är ofta snabb.

Ögonlaserbehandling

PRK

PRK var den första formen av ögonlaserbehandling och används fortfarande idag. I denna operation skrapas det yttre lagret av hornhinnan bort och hornhinnan formas sedan om med lasern. Återhämtningen efter PRK kan ta lite längre tid än efter LASIK, men för vissa patienter kan PRK vara ett bättre alternativ.

Vad ska man tänka på innan en ögonlaseroperation?

Innan du bestämmer dig för en ögonlaseroperation finns det flera faktorer du bör tänka på:

Synundersökning

För att avgöra om du är en lämplig kandidat för operation behöver du genomgå en noggrann synundersökning. Din ögonläkare kommer att mäta styrkan på ditt synfel, tjockleken på din hornhinna, samt kontrollera dina ögons allmänna hälsa.

Risken för komplikationer

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det en risk för komplikationer. De flesta människor genomgår ögonlaserbehandling utan problem, men vissa kan uppleva biverkningar som torra ögon, nattblindhet, eller till och med en förvärring av synen.

Förväntningar

Det är också viktigt att ha realistiska förväntningar. Även om många människor får perfekt syn efter en ögonlaserbehandling, kan vissa fortfarande behöva använda glasögon för vissa aktiviteter, såsom att läsa eller köra bil på natten.