Tandvärk och skador

21 juli 2020 patrick pettersson

Precis som det finns akutvård för övriga skador och sjukdomar så finns det även tandvård som man kan söka akut på varje större ort. Akuttandvård på odenplan finns till för de som inte kan vänta på en tandläkartid på grund av kraftiga smärtor eller en skada som behöver åtgärdas snabbt. Man kan få hjälp genom att ringa elva sjuttiosju eller söka telefonnumret via internet. Vid samtalet sker en bedömning gällande hur akut ärendet är och efter det får man en tid hos tandläkaren eller ett besked att man får ringa sin ordinarie tandläkare nästa vardag.  

 

En provisorisk lagning

Eftersom tiden hos en akuttandläkare är dyrbar när många behöver akut hjälp, så kan det vara så att man endast får en provisorisk lagning eller smärtstillande medel så man kan klara sig tills den ordinarie tandläkaren kan ta emot och slutföra vården. Tandvärk kan göra mycket ont. Det kan också vara svårt att själv bedöma skadan och ingreppen som behövs. Det är därför viktigt att man kontaktar akuttandvården om man känner att man har en mycket påtaglig smärta eller om något känns fel. Genom att göra en provisorisk åtgärd kan man klara sig i flera veckor, så man kan ofta i lugn och ro boka ett ordinarie besök.

 

 

Att arbeta akut

Personal som arbetar med akuttandvård har inte enbart uppgiften att behandla patienten utan även att bedöma patientens behov av akuttandvård. Det kan vara svårt ibland att veta exakt hur stor problematiken är eftersom en del patienter kan överdriva och andra kan förringa sina problem. Därför kan det uppstå tillfällen då man får komma till akuttandvården för att först och främst få en snabb bedömning av läget innan man eventuellt får en behandling. Som vårdpersonal kan man känna sig otillräckligt, och det är inte lätt att inte kunna få behandla alla som önskar det, men så fungerar det.