Tillsammans med tandhygienist är det möjligt att förebygga tandsjukdomar

20 juli 2021 Cecilia Olsson

Det finns flera fördelar med att besöka en tandhygienist, den allra främsta är att den ökar chanserna till riktigt god tandhälsa. Tandhygienister arbetar främst förebyggande genom behandlingar och användbara råd. Har man inte behov av ett stort ingrepp så kan det därför vara klokt att besöka en tandhygienist som kan undersöka tänderna och även behandla enklare besvär såsom karies och tandköttsinflammation. Ett besök hos tandhygienist kostar oftast mindre än ett besök hos tandläkare och deras fokus på att förbygga besvär kan vara väldigt användbart. 

Få skräddarsydda tips och sjukdomsförebyggande behandlingar

En tandhygienist kan undersöka tänderna och se om det är något man bör förändra i sina rutiner. Det kan vara allt från att borsta noggrannare i vissa delar av munnen till att göra ändringar i kosten. Till exempel är det vanligt att man har svårt att komma åt tänderna längst in utan att man tänker på det, en tandhygienist kan uppmärksamma detta och ge tips på hur man lättare kan komma åt alla ytor. För att det ska vara möjligt att komma åt överallt så krävs det också att det inte sitter tandsten i vägen.

Tandsten är plack (bakteriebeläggningar) som stelnat och därmed gör det omöjligt att rengöra tandytan under. Plack kan avlägsnas genom noggrann tandborstning, men då det omvandlats till tandsten så måste en tandhygienist eller tandläkare ta bort den med specialverktyg. En tandhygienist kan även putsa och polera tänderna efter att han eller hon har tagit bort plack och tandsten. Det gör tandytan slätare vilket gör det svårare för bakterier att fästa samtidigt som det blir lättare att rengöra tänderna. 

Boka tid hos tandhygienist i Stockholm 

Det finns duktiga tandhygienister över hela landet som kan hjälpa en att få bättre munhälsa. Är man till exempel i behov av tandhygienist i Stockholm så kan man gå in på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct. Där är det möjligt att boka tid hos kunniga tandhygienister på Odenplan.