Vad kan orsaka prostatabesvär?

15 juli 2019 jonas olsson
Vad kan orsaka prostatabesvär?

Det finns ett hälsoproblem som endast berör män. Det handlar om prostata besvär. Själva prostatakörteln börjar växa vid 30-årsåldern. Många av männen får förstorad prostata med åldern. Vid förstoringen trycks urinröret ihop något som gör att urinen får svårare att passera. Slutresultatet är att det blir besvärligare att kissa. Det finns en godartad prostataförstoring, och den beror inte på någon allvarlig sjukdom. Det officiella namnet är benign prostatahyperplasi, BPH. Prostataförstoring är väldigt vanligt bland män och är oftast inte något att oroa sig för. Dock är det alltid viktigt att besöka en läkare, helst en specialist inom det området, ifall man känner av sådana besvär.

 

Två kategorier av prostatabesvär 

Det finns två kategorier av prostatabesvär, nämligen irritativa besvär och obstruktiva besvär.

De irritativa besvären är dem som patienter oftast söker hjälp för då männen märker att de kissar ofta under dagen och flera gånger varje natt. Besvären leder oftast till att ens vardag begränsas då man ofta känner sig kissnödig. De obstruktiva besvären kännetecknas av att urinen har svårt att komma ut samtidigt som man märker att den även rinner långsamt när man kissar. Oavsett vilka besvär du har så finns det hjälp att få.

 

Sök hjälp

Både obstruktiva och irritativa besvär behandlas idag utan några större problem. Har du svårt att kissa eller känner du dig kissnödig ofta så är det bara att boka en tid hos din husläkare. Ifall någon större undersökning behövs så kommer du att få genomfört den men i de allra flesta fall handlar det enbart om förstorad prostatakörtel. Idag finns det olika läkemedel som man kan ta för att minska problemet och i de flesta fall finns det ingen anledning till oro.

Sök alltid hjälp om du upptäcker att det är något fel med din kropp. Denna regel gäller för alla besvär, inte enbart dem som är relaterade till prostatan.