Äktenskapsförord — för att vara på den säkra sidan

21 juli 2020 Cecilia Olsson

När man är riktigt kär så kan det vara svårt att se att det någonsin skulle förändras. Man kan inte tänka sig att man skull vilja leva utan den person man träffat och att man skulle kunna hamna i en konflikt om ägodelar eller vårdnad om gemensamma barn. Men det är dessvärre något som sker lite nu och då.

Ett äktenskapsförord underlättar vid bodelning

Även fast det som sagt inte känns som att man någonsin skulle kunna vara oense och bråka om ägodelar så är det bättre att ta det säkra före det osäkra och skriva ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord tydliggörs vilka ägodelar som är enskild egendom och vad som ska anses vara giftorättsgods. Enskild egendom är de ägodelar som man anser vara ens egna och som man inte vill dela vid en eventuell skilsmässa. Giftorättsgods är istället ägodelar som räknas som båda parters ägodelar och därmed ska delas vid en bodelning.

Man kan ändra sig efteråt

Ett äktenskapsförord måste inte skrivas innan man ingår äktenskap, utan kan skrivas när som helst under äktenskapet. Det går även att skriva ett nytt äktenskapsförord om man vill att sådant som man angett som enskild egendom ska anses vara giftorättsgods. För att ett äktenskapsförord ska var giltigt så måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda parter.

Ta hjälp från de med erfarenhet

Det är bra att se till att man får med allt väsentligt i ett äktenskapsförord, men det är inte alltid så lätt att komma på vad som bör vara med. Äktenskapsförord kan dessutom se ut på många olika sätt och det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera dokumentet. Nordins Juristbyrå AB är speciellt inriktad på familjerätt, med lång erfarenhet och kunskap inom området kan man tryggt anlita Nordins Juristbyrå att hjälpa till med Äktenskapsförord

.